08 juli, 2017

Tastaturet

 Skriv tekst - Del 1


Er det første gang du skal i gang med at skrive tekst i et tekstbehandlingsprogram, er der nogle grundlæggende regler du skal overholde. Det er for at gøre arbejdet med tekst enklere og nemmere for dig selv og for andre der senere måske skal redigere eller arbejde videre i den tekst du har skrevet.

Herunder er en gennemgang af de mest basale teknikker til at skrive tekst på en computer. Kurset er egentlig lavet til Microsoft Word og er løbende opdateret til nyere versioner, men kan også anvendes til f.eks. Libre Office eller andre programmer.


Dette kan lyde banalt, men hvis ikke du er sikker på hvor tasterne er henne eller hvordan de fungerer, så er det tid til at lære det nu !

Hvis det er små mængder tekst man skriver, så kan man klare sig godt med at bruge to fingre til tasterne. Skal man skrive større mængder tekst er det en stor fordel at opnå rutine i at bruge 10 fingre på tastaturet. Der findes programmer til en PC som hjælper med at indlære placering af fingre under skrivningen og hvor man kan øve sig i færdighederne. Man kan også få fat i en ældre lærebog i maskinskrivning og gå frem efter den.

Tegningen herunder viser den del af tastaturet hvor man skriver tekst.Bogstaver og tal er placeret på samme måde som de altid har siddet, helt fra den første skrivemaskine… og det er placeringen af disse taster man skal lære så godt, at man kan finde dem uden at se på tasterne mens man skriver!


Åbn tekstbehandlingsprogrammet og begynd at skrive en sætning:

Begynde med stort bogstav

For at lave et stort bogstav (versal) skal man holde ”Shift” eller ”Skift” –tasten nede mens man trykker på det bogstav der skal være stort. Skift-tasten sidder i hver side af tastaturet og har ofte en stor fed pil der peger opad:

Denne arbejdsmetode – at holde en tast nede mens man trykke på en anden – er anvendelig i flere situationer. Den vil blive beskrevet igen senere.

Sæt korrekt mellemrum mellem ord

Der skal kun et (1) mellemrum mellem hvert ord i en sætning.

Der skal aldrig mellemrum mellem et ord og det efterfølgende tegn, f.eks. komma, punktum, kolon, udråbstegn eller andet.

Lad tekstbehandlingsprogrammet arbejde for dig!


Du skal ikke selv skifte linie når der ikke er plads til mere tekst på en linie. Programmet skifter selv ned på næste linie. Det er kun nødvendigt at trykke på LINIESKIFT når du vil lave ”nyt afsnit”. Så trykker du på ENTER eller RETURN –tasten:

LINIESKIFT = ENTER / RETURN